Earth Designs  
Home Who on Earth How on Earth Where on Earth Earth Works
 
 
     

The Garden for all the family

'The Future’s Bright'

  • Client:
    Faisal and Nadia
  • Location:
    Harrow, Hertfordshire HA1

Project Briefing

The clients had recently extended and renovated the kitchen of the property and wanted a stylish garden match the house interior. The main requirements for the garden were a place for relaxation and entertainment plus a play area, incorporating a climbing frame, for their two children. There is a line of conifers at the back of the garden which dominates the space although it does offer screening from the road beyond.

The Solution

The garden combines functionality and contemporary elegance to create an unusual and usable space. It is divided into three areas, each with a distinct purpose and ambiance.

The first section, adjoining the house, is dedicated to relaxation and entertainment. Directly outside the patio doors is an area of oak decking, chosen to echo the floor of the kitchen. This deck is large enough to accommodate a weatherproof rattan sofa. Along the right side of this section is an outdoor dining area. Surfaced with Mint Fossil sandstone, this area benefits from a substantial dining table and benches constructed from railway sleepers.

The second, central area of the garden is planted with low maintenance architectural plants. Four screens of various dimensions emerge from the planting and help to obscure the rear of the space from view. Each screen features a different material: wooden panelling, textured stone tiles, stainless steel mesh and orange Perspex. A stainless steel water blade installed on one of the screens gives the space a contemporary feel that emulates the interior of the house.

To the rear of the garden the final section is home to the children’s large timber climbing fort and a storage unit for the family’s bicycles. This section is hidden from view by a long timber screen. Artificial lawn provides an extremely low maintenance and safe surface beneath the climbing frame. The existing row of conifers at the back of the garden was retained to provide a backdrop to the garden and privacy from the road beyond.

Testimonial

We can not praise the work of Earth Designs highly enough. Our new garden takes our breath away. The design process was fun and interactive, the build professional and thorough. They were patient and accommodating with our constant fiddling with mind changes.

Top quality work. Highly recommended.