Earth Designs  
Home Who on Earth How on Earth Where on Earth Earth Works
 
 
     

The Screening Garden

'Purple Haze'

  • Client:
    Emma and Paddy
  • Location:
    Sevenoaks, Kent TN13

Project Briefing

The clients have lived in the house for a number of years and have two young children and two very active Jack Russell dogs. The property was extended a few years ago. Emma is a keen vegetable gardener and has a plot in an allotment very close to their property. The children rarely use the garden, so the clients are happy to make its principal purpose entertaining friends. The clients would like a contemporary garden design that complements the interior of the house. However, the garden should be practical enough to cope with the demands of an energetic family. The only feature of the current garden to be retained is the shed in the bottom right corner.

The Solution

The garden was split into 3 distinct areas. The first section, directly outside the back door, features a fixed bench seating area comprising decked bench seats backed by rendered block planters containing low lavender hedge. A large decked table and a trestle-type bench (which can be stowed away under the fixed bench when not in use) give ample space for outdoor dining. When formal dining is not required the table and trestle bench can be combined with the fixed benches (the table is height adjustable) to form a huge double bed lounger for all the family to relax upon.

The floor in this section was laid with Indian sandstone paving in a stretcher pattern. Acrylic planters containing architectural copper grasses line the left boundary. A Yellow Balau hardwood decking path cuts through the paving and leads to the second section of the garden.

The second section consists of two large planting beds bisected by the decking paths. The beds were planted prairie-style, interspersed with a selection of Perspex and stainless steel mesh screens of varying heights and sizes to create drama and structure to this area. The central triangle of the space is framed with two stainless steel cubes 50cm square. Each bed was edged to create definition and retain a pea shingle mulch. The central segment of area was mulched with Scottish cobbles.

The final section of the garden was designed for comfort and relaxation. It features a large outdoor rattan suite, a giant stainless steel planter containing a tall silver birch tree and two series of 3 colourful acrylic planters, all set against a backdrop of a stainless steel mesh screen straddling the width of the garden. This screen, interwoven with fragrant climbing jasmine, masks the shed and utility area at the bottom of the garden.

Testimonial

We love our new garden - it has the wow factor as well as being a lovely space to be in. It's one of those gardens that wouldn't appeal to everyone but even if it's not your thing I'm sure that you could appreciate its wonderful design!

Earth Designs are a fabulous company to work with and dealt with any problems that arose professionally and calmly. Right from the beginning we had complete trust in them to deliver what they said they would and all the team were a pleasure to deal with.

We are really looking forward to seeing the garden mature and spending time entertaining our friends in this outdoor room!