Perspex Family Garden Design in Essex

Reference
ED156

Brief
The clients have lived at the property for over 10 years. Whilst they have carried out some minor landscaping in the last few years, they felt that the space had more potential. They called Earth Designs as they could not find a designer locally that could deliver the sort of look they desired. They required the space to be multi functional with an area to entertain friends and somewhere for their son to play and engage with the garden, although they did not want the space to be ‘kiddie-centric’. To this end they required a ‘grow-your-own’ area. The garden contained a large concrete block outbuilding which they use infrequently as a bar area. This structure also houses a running machine. Whilst they are keen to retain the option of having an indoor bar, the size of the existing structure takes up a large portion of the garden and the infrequency of use does not justify the amount of garden wasted. An alternative was requested. They prefer calm colours and plan to spend a lot of time in the garden.

Description
This design divides this small garden into several distinct and functional areas. Attractive, amber-coloured Yellow Balau hardwood decking was laid directly adjoining the house to create a stylish and durable entrance to the space. Two eye-catching paths lead from either side of the decking up the garden to a small artificial lawn in the right hand corner. The paths are constructed from 35cm squares of toughened recycled glass panels set into a sea of coloured glass mulch.

The main seating/dining area is located in the bottom left of the garden. An L-shaped rendered block raised bed constructed along the left and rear boundaries enclose a rectangular decked patio, which houses a freestanding decked table and matching cube stools. Ample seating is provided by an L-shaped decking bench fixed to the side of the raised bed walls.

Bespoke timber pergolas enclose the lawn, seating area and glass mulch pathways. Constructed from 90mm x 90mm Yellow Balau posts and beams, these structures feature a variety of ’alcoves’ in the sides, some of which boast coloured Perspex ‘windows’ for that extra ‘wow’ factor.

A bespoke log cabin summer house was installed along the sideway to house the client’s bar and running machine. This was built to exact specifications to fit the dimensions of the sideway, with full length windows and double louvre doors at the garden end and a door at the opposite end. This door acts as a gate to access the garden from the front of the house.

Close Menu
TOP