Screening front garden design in Essex

Project

Screening front garden design in Essex

Categories

Front Garden
Town Garden
Small Garden

Reference
ED164

Brief

The clients bought the property from new and had lived at the house for several years. Whilst they had made the interior just as they wanted it, the garden was as it was when the property was built, with some tired lawn and a concrete slab patio that did not provide an appealing environment in which to entertain or relax. The garden is quite shaded and overshadowed by a large brick wall along the back boundary which is part of a car park beyond. The slope also made the garden difficult to use.

Description

The design aimed to provide a low maintenance extension of the fresh and breezy style of the interior of this family home. The area level with and adjoining the house was paved with light grey sandstone to give enough space for the client to bring their large dining room table out into the garden when they wish to entertain.

The remainder of the space was floored with softwood decking, raised at one end to combat the slope and unite the garden as a continuous level surface. A slate tile edging separates the sandstone and decked areas. An ‘L’ shaped flush bed containing 4 box balls and a stainless steel water sphere creates a focal point from the house through the double patio doors.

The decked area was enclosed by a softwood timber pergola. This was half-roofed with timber joists onto which blue Perspex panels were fixed. Suspended from the pergola frame is the main feature of the garden – a large, deep, timber swing seat ready for the client to dress with an array of cushions, mattresses and throws.

Aluminium chain curtains hang down either side of the pergola structure to add definition and help to create the illusion of ‘a room in the garden’, a theme re-enforced by three globe lights hanging from the pergola cross beam. Along the left side of the back wall three 90cm high illuminated planters featuring box balls add day- and night-time interest to the space.

This was mirrored on the right side of the back boundary with three non-illuminated white fibreglass planters. The left hand planters were framed by three 3 outdoor canvas fixed to the wall (200cm x 40cm), whilst the right hand planters benefit from a backdrop of backlit blue Perspex panels.

Close Menu
TOP